Dit zijn de populairste wijnstreken in Frankrijk

Villa BODEGA43

Frankrijk staat op nummer een van de wijn producerende landen in Europa. Frankrijk heeft niet de grootste productie, maar staat wel bekend om het land met de meest beroemde wijnen. Een belangrijke land waar veel wijnliefhebbers in de zomer naartoe gaan om wijn in te kopen, wijnhuizen te bezoeken en te genieten van reizen door de prachtige wijngaarden. Wil je meer weten over wijnstreken in Frankrijk? In dit artikel leggen we je alles uit over Franse wijngebieden en wat voor soort wijnen er vandaan komen! 

Ontdek de populairste wijngebieden in Frankrijk

De meest bekende Franse wijnstreken zijn de Bordeaux, Bourgogne en de Loire. Wil je meer weten over de wijngebieden in Frankrijk? Lees dan zeker even verder. Zo ga jij goed voorbereid op reis en leer je meer over deze wijngebieden.  

Het Toscane van frankrijk: wijnstreken in Nantes

De wijnstreek Nantes is een bekend gebied in de Loire vallei. De omgeving kenmerkt zich ook wel als het Toscane van Frankrijk. De wijnstreek staat ook wel in de boeken als grootste wijngebied voor witte wijnen ter wereld. Naast de prachtige omgeving, vind je er dus heerlijke witte wijnen. Het Atlantische klimaat zorgt voor de heerlijke zoete muscadet wijnen. Ze noemen het ook wel ‘Het land van Koning Muscadet’. 

Wanneer je een reis door dit gebied maakt, zul je diverse meren, kastelen en vissersdorpen tegenkomen én uiteraard vele wijngaarden. 

Witte wijnen kun je het beste bewaren in een wijnkast of wijnklimaatkast. De temperatuur waar de muscadet wijnen het beste tot hun recht komen ligt tussen de 9 en 11˚C. Met een wijnkoelkast kun je dit perfect regelen. Kijk ook eens op de pagina over Spaanse wijn en wijngebieden in Spanje. Wanneer je een Europa tour maakt kan het interessant zijn om vanuit Frankrijk door te reizen naar Spanje.  

De Bordeaux: het populairste en grootste wijngebied van Frankrijk

Bordeaux staat op nummer 1 om de beroemdste Franse rode wijnen die hier vandaan komen. Denk aan de bijzondere Bordeaux wijn uit Margaux, Pauillac, Pessac-Léognan, Pomerol, Saint-Émilion, Saint-Estèphe en Saint-Julien. De belangrijkste druivenrassen in deze wijngebieden zijn de Cabernet Sauvignon en Merlot.

De Bordeaux wordt aangemerkt als het grootste wijngebied in Frankrijk. Het is ook direct het populairste wijngebied van Frankrijk en bevindt zich in het klimaat van de Atlantische oceaan én de rivieren de Garonne, Dordogne en de Gironde. De rivieren waar de wijngebieden zich omheen bevinden zorgen voor het gematigde klimaat en bepalen de kwaliteit van de wijn. 

De Médoc is in Noord Bordeaux te vinden. De meest noordelijke wijnstreek in Bordeaux en ligt op de linkeroever van de Garonne. 

In de Bordeaux vindt vele blend wijnen. De 13 gekwalificeerde druivensoorten zorgen ieder voor een unieke smaak in de wijn. De bordeaux staat ook wel bekend om de ‘rode wijn’ productie. Zo’n 90% van de wijnen is rood. Er worden ook voor een klein deel witte wijnen geproduceerd van de Sémillon druif in Sauternes. 

De Merlot en de Cabernet Sauvignon zijn de belangrijkste druivensoorten uit deze regio. Ook vind je er de cabernet franc druif. Samen zorgen ze voor een intense smaakbeleving in diverse blend wijnen.

Voor rode wijnen geldt ook dat je deze op de juiste manier bewaard zodat er geen schade aan de kurk of de fles ontstaat. Het is belangrijk om de wijnen op de juiste temperatuur bewaard zodat de wijn lang goed blijft. Rode wijn komt het beste tot zijn recht tussen de 17 en 19 graden Celsius. Een wijnklimaatkast kan hierbij de oplossing bieden. 

Bezoek ook eens Italiaanse wijnstreken of anders wijngebieden in Duitsland.

Bourgogne produceert de meest strakke en frisse wijnen van de wereld

De Bourgogne wijn is populair geworden door de bekende rode wijnen van de pinot noir druif en witte wijnen van de chardonnay druif die er worden gemaakt. Chablis is bijvoorbeeld een hele bekende franse witte wijn uit dit gebied. De Bourgogne staat ook bekend om de meest strakke frisse en verfijnde wijnen ter wereld. 

De wijnstreken in de Bourgogne:

 • Beaujolais
 • Chablis
 • Côte Chalonnaise
 • Côte de Beaune
 • Côtes de Nuits
 • Mâconnais

70% van de productie in de Bourgogne is witte wijn en 30% van de productie is rode wijn. 

Witte druivenrassen in de Bourgogne

 • Chardonnay
 • Aligoté
 • Pinot Blanc
 • Chasselas
 • Sauvignon Blanc. 

Rode druivenrassen in de Bourgogne

 • Pinot noir
 • Gamay
 • Tressot
 • César

Neem je wijn mee vanuit Frankrijk? Zorg er dan voor dat je deze goed bewaard. Lees hoe een wijnkoelkast werkt zodat je de witte wijnen die je mee naar huis neemt op de juiste temperatuur kunt bewaren.