De meest bekende wijngebieden van Europa

Wijnkast kopen

In Europa bevinden zich adembenemende wijngebieden. De moeite waard om met de auto doorheen te reizen om diverse wijnhuizen te bezoeken. Een roadtrip van Duitsland tot aan Portugal. Slingerend door Italië, Frankrijk en Spanje. In dit artikel op Wijnkast.nl lees je meer over welke wijngebieden er zijn en welke je het beste kunt bezoeken in Europa. 

Duitse wijngebieden: wijn van de oosterburen

Duitsland staat bekend als een wijnland met goede kwaliteitswijnen. Langs de rivieren de Rijn, Moesel en Elbe bevinden zich diverse wijngebieden. Het land kent maar liefst 13 kwaliteitsgebieden waar diverse wijnen worden geproduceerd. Van de witte bekende Riesling, tot de Müller-thürgau. Maar ook Eiswein, Mosel wijn en de Franken wijn niet te vergeten. De Franken wijn staat ook wel bekend door de bijzondere bocksbeutel flessen waar ze in gebotteld worden. 

Wil je een wijnreis maken door de wijngebieden in Duitsland? Dan kun je vanuit Nederland korte bezoekjes net over de grens maken. Of je kunt door alle kwaliteitsgebieden roadtrippen, kamperen en diverse wijnfestivals bezoeken. Het grootste wijngebied van Duitsland is Rheinhessen welke zich aan de rivier de rijn bevind. Maar ook de Moezel en de Pfalz zijn de moeite waard om te bezoeken. Naast Rheinhessen is Baden het tweede grootste wijngebied in Duitsland. 

Italiaanse wijngebieden: ‘Buon vino fa buon sangue’

‘Buon vino fa buon sangue’ betekent letterlijk ‘Goede wijn maakt goed bloed in het Italiaans’. De Italiaanse wijngebieden zijn als tweede aangemerkt in de lijst van wijn producerende landen in Europa. Onder andere door de prachtige landschappen en de meest inheemse druivenrassen. Je kunt in heel Italië wijngebieden vinden. Zelfs op het eiland Sicilië zijn wijngebieden te vinden. 

De Chianti streek in Toscane is een belangrijk gebied voor de productie van wijn. Gemaakt van de Sangiovese druif in combinatie met de Canaiolo of Colorina druif. De Chianti wijn heeft een naam gemaakt met haar stevige fruitige smaak. Ze heeft tonen van kersen, Italiaanse kruiden en hout. Een echte Italiaanse power wijn. 

Vroeger was de chianti wijn minder populair vergeleken met de kwaliteit die het nu heeft en uitstraalt. Maar de Italiaanse wijn werd gebotteld in een mandfles waar de chianti streek en wijn tot op de dag van vandaag bekend om staat. In het Italiaans wordt de mandfles ook wel Fiaschi genoemd of Fascio in het meervoud.

In het artikel over wijnstreken in Italië lees je meer over de meest populaire wijnstreken en wijnen die je hier kunt vinden. 

Franse wijngebieden: ‘beaux vins, baguette et fromage’

Beaux vins, baguette et fromage. Dat kun je zeker vinden in Frankrijk welke bekend staat als nummer een van de wijnproducerende landen in Europa. Het land staat bekend om de vele beroemde wijnen die er geproduceerd worden. Heerlijk om te nuttigen met een baguette en kazen. Lunchen of dineren bij een luxe wijnhuis is ook iets wat vele wijnliefhebbers doen wanneer ze een wijnreis door de Franse wijngebieden maken. Te midden van de wijngaarden levert dit bijzondere uitzichten en ervaringen op.

De beste wijnen worden geproduceerd in de Bordeaux, Bourgogne en Loire. Deze Franse wijnstreken produceren ieder voor zich beroemde wijnen. 

Bordeaux kenmerkt zich als een van de populairste wijngebieden in Frankrijk. Dit komt mede door de beroemde rode wijnen die zij hier produceren. Zo kun je bijzondere wijnen vinden in Pauillac, Pomerol en Saint-Émillion. De meeste Bordeaux wijn is vaak een blend van diverse druiven. De belangrijkste druiven zijn de cabernet sauvignon en de merlot. 

De Bourgogne wijn staat bekend om de pinot noir en de chardonnay. Chablis staat bekend als een beroemde wijn uit dit gebied. Onder andere doordat vaak alle chardonnay wijnen op hout gerijpt worden en de chablis niet. Dit zorgt voor een heerlijke frisse witte wijn. Doordat de chablis niet op hout gerijpt is, behoudt het de karakteristieke smaak van de chardonnay. Fris en citrus tonen. 

De wijnstreek Nantes is een bekend gebied in de Loire vallei. De omgeving kenmerkt zich ook wel als het Toscane van Frankrijk. De Nantes wijnstreek staat bekend als grootste wijngebied voor witte wijnen ter wereld. De muscadet wijnen in deze streek worden van de Melon druif gemaakt. 

Op de grens van Duitsland vind je de Elzas (Alsace). Een wijngebied gelegen tussen de Vogezen en de Rijn. De wijnen hier zijn vernoemd naar de druiven zelf. Doordat de wijngaarden in de Elzas zich bevindt op het meest zonnige plekje van Frankrijk vind je hier de meest zwoele wijnen. 

De kans is groot dat je vele wijnen gaat inkopen wanneer je op wijnreis gaat in Frankrijk. Het is goed om deze wijnen op de juiste temperaturen te bewaren. Een wijnklimaatkast of een kleine wijnkoelkast kan handig zijn om de wijnen op de juiste temperaturen te bewaren. 

Zuid-Europese wijnstreek: Spanje en Portugese wijngebieden

Spaanse wijnstreken: bekend van de Rioja wijn!

In Spanje zijn ook diverse wijngebieden die heerlijke wijnen produceren. Denk hierbij aan Andalusië, Aragón, Baskenland, Canarische eilanden, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Catalonië en Extremadura.

Spanje staat bekend om de Rioja wijn welke geproduceerd wordt in de Rioja Wijnstreek. Het grootste wijngebied van Spanje vind je in La Mancha. Hier worden diverse wijnen geproduceerd. Maar ook brandy. 

Kwaliteitsaanduiding in Spanje wordt gekenmerkt door DO. En het land kent maar liefst 60 kwaliteitsgebieden. Wanneer je een tripje door Europa maakt zeker de moeite waard om deze kwaliteitsgebieden te bezoeken of doorheen te reizen. 

Ontdek de Portugese wijnstreken en proef douro en madeira wijn!

Portugal staat ook wel bekend om de douro port en madeira wijn. Door de hete temperaturen in het land is de productie van deze zoete wijnen mogelijk in deze wijngebieden. Wanneer je op tour gaat door de Portugese wijnstreken is een goed glas Portugese wijn gegarandeerd. 

Naast de zoete dessertwijnen zijn er ook tal van andere Portugese wijngebieden te bezoeken waar rode en witte wijnen geproduceerd worden. Een bijzonder wijngebied die je zeker niet mag overslaan is Vinho Verde. Dit groene gebied staat bekend om lichte frisse witte wijnen. En heeft vaak ook de bijnaam ‘het groentje’. Vinho Verde zelf wordt ook wel ‘Fifty shades of Green’ genoemd.

Roadtrip langs de wijngebieden in Europa op zoek naar de beste wijn

De meest bekende wijngebieden in Europa brengen je langs de mooiste plekjes van Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Denk bijvoorbeeld aan kamperen langs de rivieren in Duitsland. Slapen in een ‘gite’ in Frankrijk. Een reis door Europa langs diverse rivieren brengt je terug in de tijd. Welk wijngebied ga jij als eerste naartoe? De beste wijn proef je natuurlijk in de wijngebieden zelf. 

Als je terugkomt van een heerlijke roadtrip langs deze wijngebieden heb je waarschijnlijk dozen vol met wijn mee. Het is handig om dit in een wijnkoelkast te bewaren.