Dit zijn de bekendste Italiaanse wijngebieden!

BODEGA43 at sea

Naast Duitse wijngebieden zijn er ook adembenemende wijngebieden in Italië waar kwaliteitswijnen geproduceerd worden. Een mooie wijnroute om een reis door Duitsland te combineren met een wijnreis door Italië. Italië staat bekend om haar magische landschappen. In dit artikel lees je meer over de bekendste Italiaanse wijngebieden. 

Dit zijn de verschillende wijngebieden in Italië

Toscane, Veneto, Puglia, Piemonte of Sicilië. Welke wijngebied in Italië wil jij zeker bezoeken als je door Italië heen reist? In deze verschillende wijngebieden vind je wijnen die een historisch verhaal met zich meebrengen of zich bevinden in een gebied waar de magie van het landschap afstraalt. Lees gauw verder om te ontdekken wat de wijngebieden van Italië voor jou in petto hebben. Leer ook meer over Portugese wijn op onze website. 

Toscane wijn uit de populaire Chianti streek

Toscane staat bekend om de Chianti streek. In dit wijngebied worden Chianti wijnen geproduceerd. De welbekende Toscane wijn. Dit gebied staat ook bekend om de welbekende mandflessen waarin de Italiaanse rode wijn gebotteld werden. De druivensoorten die worden gebruikt voor de Chianti wijn is de Sangiovese druif gecombineerd met de Canaiolo of Colorina druif. Dit zijn stevige wijnen met een fruitige smaak zoals die van kersen. Ook kenmerken deze wijnen zich door kruiden en hout. 

Toscane is een van de bijzonderste Italiaanse wijnstreken om doorheen te rijden. Met name door het groene magische landschap waardoor je je ogen uitkijkt. 

Veneto: bekend van de mousserende Prosecco wijn

Veneto staat bekend om het gebied waar de wereldberoemde Prosecco vandaan komt. Een mousserende wijn die naast Champagne uit Frankrijk en Cava uit Spanje, de mousserende wijn in Italië vertegenwoordigd. Naast feestelijke gelegenheden wordt Prosecco ook gebruik voor de spoom Scroppino. In combinatie met wodka en citroenijs helpt dit om de smaakpapillen te neutraliseren. Prosecco dient koud bewaard te worden. 

Een wijnkoelkast kan handig zijn om de prosecco in te bewaren. Ook de chianti wil je wellicht op temperatuur bewaren. Afhankelijk van of je beide wijnen in een wijnklimaatkast wilt bewaren zijn er mogelijkheden voor kasten die beschikken over één of twee temperatuurzones.


Het Puglia wijngebied, een van de Italiaanse kwaliteiten

De Puglia wijnstreek bevindt zich in de hak van de Laars van Italië. Dit gebied staat bekend om de productie van olijven. Maar is ook een van de belangrijkste wijngebieden in het land. De bekendste Puglia wijn die hier geproduceerd wordt zijn de Negroamaro en Primitivo. 

Puglia mag 4 DOCG-wijnen noemen en produceert ook 28 DOC-wijnen. Het Puglia wijngebied wordt zeker aangemerkt als een van de kwaliteitsgebieden van Italië. 

Het Piemonte gebied staat bekend om de productie van Barolo en Barbaresco

Het Piemonte gebied staat bekend om de productie piemonte wijn Barolo en Barbaresco. 

Barolo wordt ook wel de koning van de Italiaanse wijnen genoemd. De wijn is eerder oranje van kleur dan paars. En heeft een afdronk met tonen van blauwe bessen en bramen. Een volle smaak. Wanneer je de wijn ruikt dan herken je geuren van teer, leer, rokerig, kaneel en kruidnagel. De Barolo DOCG-kwalificering schrijft voor dat Barolo voor 100% uit Nebbiolo druiven moet bestaan. Dit geld ook voor de Barbaresco wijn. Ook deze mag alleen uit de Nebbiolo druif bestaan. 

De bekende Italiaanse wijn in mandflessen

De bekende Italiaanse wijn in mandflessen is de Chianti wijn. Deze bekende rode wijn werd gebotteld in een mandfles. In het Italiaans werd de mandfles ook wel Fiaschi of Fascio in het meervoud genoemd. 

Vroeger werd de Italiaanse chianti wijn in de mandflessen verkocht. De wijn was destijds alleen van mindere kwaliteit. Inmiddels staat de Chianti wijn wel goed aangeprezen. Italië staat als wijn producerend land als tweede op de kaart en maken kwalitatief goede wijnen. Een wijnreis door Italië zul je bijzondere herinneringen geven door het landschap, de historie en de smaak sensaties.