Hoeveel glazen komen er uit een fles wijn?

BIB21

Een fles wijn bevat 750 ml. Bij het schenken van een glas wijn wil je graag de juiste hoeveelheden aanhouden. Maar hoeveel ml schenk je dan per glas wijn? En hoe schenk je de wijn in? Is dit voor witte wijn en rode wijn hetzelfde? In dit artikel vertellen we je er alles over. 

Voor het bewaren van flessen wijn op de juiste temperatuur voordat je het inschenkt, is het handig om deze in een wijnklimaatkast te bewaren. 

Hoeveel glazen komen er uit een fles wijn?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bevat een fles wijn 750 ml. Om te kunnen bepalen of je voldoende wijn in huis hebt voor je gasten, is het slim om te weten hoeveel glazen er uit een fles wijn komen. Uiteraard hangt dit af van de grootte van de fles wijn. Een standaard fles wijn is 750 ml. Maar zo heb je ook nog andere maten. 

Hieronder zie je een overzicht van de verschillende maten en soorten wijnflessen.

  • Demi ½ 13,5 cl
  • Standaard fles wijn 750 ml
  • Magnum 1,5 liter
  • Dubbele magnum 3 liter
  • Jéroboam 5 liter
  • Impériale 6 liter

Hoeveel ml is een glas wijn? 

Er zijn verschillende soorten maten glazen. Je zult dus in een groot glas ‘minder’ wijn zien dan wanneer de glazen wat kleiner zijn. Voor rood en wit verschilt de maat van het glas ook altijd. De hoeveelheden voor het schenken van witte en rode wijn zijn hetzelfde. 

Hoeveel glazen haal je uit een fles wijn?

Wanneer je wijn schenkt tijdens een diner of wanneer je in een restaurant een glas wijn besteld is de officiële hoeveelheid die aangehouden kan worden 100 ml. In sommige restaurants wordt soms meer geschonken. Wanneer je thuis een diner organiseert, dan wil je natuurlijk precies weten hoeveel je kunt schenken. Het is dan goed om 100 ml aan te houden, zodat je precies weet hoeveel flessen je kan inkopen en bewaren. 

Wanneer een standaard fles wijn 750 ml bevat, dan kun je ongeveer 7 glazen uit een fles halen. Je kunt afhankelijk van de maat fles die je inkoopt bepalen hoeveel glazen je eruit kunt halen. Ook is het goed om te bedenken of je deze wijn één keer bij een gerecht schenkt of dat de wijn de gehele avond geschonken gaat worden. 

In het artikel ‘Hoeveel ml is een glas wijn’ lees je meer over de hoeveelheden die in een glas wijn geschonken worden. 

Op welke temperatuur schenk je wijn? 

Schenk je graag een witte wijn of een rode wijn in wanneer je gasten hebt? Wil je deze op de juiste temperatuur aan je gasten geven? Dan maak je best gebruik van een wijn bewaarkast

De perfecte temperatuur voor witte wijn 

Veel mensen bewaren witte wijnen zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc in een normale koelkast. Deze koelkasten zijn vaak te koud om de wijn in te kunnen bewaren. Wanneer de wijn te koud is, zullen niet alle smaken tot hun recht kunnen komen waardoor de wijn zijn waarde verliest. Je kunt de witte wijn het beste bewaren op een temperatuur tussen de 10 of 12 graden Celsius.

De beste schenktemperatuur voor rode wijn

Het bewaren van rode wijn wordt in de meeste huishoudens gewoon op kamertemperatuur gedaan. Dit was vroeger ook de beste manier om dit te doen. Tegenwoordig zijn de meeste huishoudens te warm om de wijn goed te kunnen bewaren. De temperatuur bij meeste huishoudens is 22 tot 24 graden, terwijl de wijn het beste geserveerd kan worden tussen de 16 tot 18 graden Celsius. Lichte rode wijnen schenk je vaak tussen de 14 en 16 graden Celsius. Om rode wijn op de juiste temperatuur te kunnen serveren kun je de wijn het beste bewaren in een kleine wijnklimaatkast

Met een wijnklimaatkast kun je de juiste temperatuur instellen waardoor de wijn altijd op de juiste temperatuur kunt schenken. 

Heb je geen idee waar je deze wijnbewaarkasten kunt vinden? Dan kun je best eens een kijkje nemen op deze wijnkasten winkel, hier heb je er namelijk in verschillende maten. 

Is wijn gezond? Welke voor- en nadelen heeft het voor je?

Er zijn veel mensen die er zeer zeker van zijn dat het drinken van wijn goed is voor de gezondheid, maar is wijn gezond? Er zijn verschillende studies die aangetoond hebben dat het drinken van een glas rode wijn per dag, een positieve invloed kan hebben op iemand zijn leven. Zo zitten er bepaalde stoffen in rode wijn die een positieve invloed hebben op het voorkomen van hartaandoeningen en andere ziekten zoals kanker. 

Het drinken van wijn kan dus inderdaad verschillende voordelen hebben, drink altijd met mate. Zodra je teveel wijn drinkt, kan het schadelijk zijn voor de lever. 

Tips om wijn goed te kunnen schenken 

Veel mensen weten dit niet, maar de manier waarop je de wijn schenkt, kan een grote invloed hebben op de smaak van de wijn. We hebben daarom enkele tips om jou te kunnen helpen bij het wijn schenken

Gebruik de juiste glazen voor rode wijn en witte wijn

Het drinken van een rode wijn uit een glas die bestemd is voor witte wijn of andersom kan nadelig zijn voor de smaakbeleving van de wijn die je drinkt. Zo krijgt een witte wijn teveel lucht in een wijnglas die gemaakt is voor rode wijn. Hierdoor zullen er veel smaken vervliegen. Een rode wijn kan niet voldoende ademen in een wijnglas die gemaakt is voor witte wijn. Om de juiste smaakbeleving te geven is het dus belangrijk om de wijn in de juiste glazen te schenken. Glazen voor rode wijn zijn groter dan glazen voor witte wijn. 

Decanteer de wijn 

Decanteren is letterlijk vertaald het overschenken van wijn in een karaf. Dit gebeurd vooral met rode wijnen die nog niet genoeg tijd gehad hebben om hun smaken volledig te uiten. Maar ook om de wijn te scheiden van de droesem. Wanneer je de rode wijn uit een fles in een decanteerkaraf schenkt, gaat de wijn meer lucht krijgen waardoor de smaken van de rode wijn veel meer tot hun recht gaan komen. 

Verras je vrienden met je wijnkennis

Nu je weet hoeveel wijn je precies in een glas kunt schenken en op welke manier je het beste wijn in een glas schenkt, kun je je vrienden en familieleden verrassen met een heerlijke wijn beleving bij jou thuis. 

Vergeet niet om je wijn op de juiste manier in een wijnklimaatkast te koelen zodat deze altijd klaar staat om ingeschonken te worden!