Wijn schenken doe je zo!

B43145

Wijn schenken is een vak op zich. De manier waarop de fles geopend wordt, getoond wordt aan de gasten en ingeschonken wordt vraagt een specifieke handeling volgens de etiquette.  Lees de diverse tips over hoe je wijn het beste kunt schenken. 

Wat is de inhoud van een wijnglas? 

De inhoud van een glas wijn hangt af van welke wijn je wilt drinken. Zo zijn er namelijk verschillende glazen voor witte wijnen en rode wijnen. Een wijnglas voor een rode wijn is iets groter en breder dan een glas voor witte wijn.

Hoeveel glazen kun je schenken uit een fles wijn?

Het antwoord op de vraag: “hoeveel glazen uit een fles wijn?”, hangt af van hoe groot jouw wijnfles is. Zo zijn de standaard wijnflessen 750 ml. Maar er zijn ook wijnflessen van 1,5 liter of 3 liter. Uit een standaard wijnfles van 750 ml kun je ongeveer 7 glazen wijn van 100 ml schenken. 

Hoeveel ml wijn schenk je in een glas? 

Er zijn veel verschillende meningen over hoeveel ml wijn in een glas wijn geschonken wordt. Zo heb je bijvoorbeeld veel mensen die denken dat 200ml een normale hoeveelheid aan wijn is. Hoeveel ml is een glas wijn dan wel

Volgens de etiquette schenken we 100 ml in een glas wijn

Tips om wijn op een juiste manier in te schenken.

Wanneer je wijn gaat inschenken zijn er een aantal dingen waar je op zou moeten letten. Zo begint dit al bij de juiste temperatuur. Maar ook het tonen van de fles aan je gasten, de manier waarop je de fles opent en hoe je de wijn uiteindelijk inschenkt, bepaalt de beleving.

Tip 1: Zorg dat de wijn de juiste temperatuur heeft

De juiste temperatuur voor rode wijn ligt tussen de 16 en 18 graden. Voor licht rode wijnen is dit tussen de 14 en 16 graden. De perfecte schenktemperatuur voor witte wijnen ligt tussen 10 en 12 graden Celsius. 

Er zijn kleine wijnkoelkasten waarin je de rode en de witte wijnen op de juiste schenktemperatuur kunt bewaren. Je kunt ook kiezen voor een wijnklimaatkast met een dubbele temperatuurregelaar.

Tip 2: Het openen van een fles doe je zo

Laat de fles eerst met het etiket zien aan de gasten voordat je deze opent. Vervolgens open je de fles wijn met het etiket naar de gasten toe. Wanneer je de fles hebt geopend, ruik dan even aan de kurk om te bepalen of er geen kurk in de fles zit. Vervolgens kun je de wijn als eerste laten proeven aan degene die de wijn heeft uitgekozen. Wanneer jij dit zelf bent omdat jij de wijnbeleving thuis organiseert, kan je dit natuurlijk ook zelf doen voordat je het aan je gasten schenkt. Op het internet zijn er ook diverse video’s te vinden waarin je ziet hoe wijn het beste geopend en geschonken kan worden. 

Tip 3: Gebruik de juiste glazen

Wanneer je thuis bent heb je wellicht wel eens de neiging om dezelfde glazen voor witte wijn en voor rode wijn te gebruiken. Dit zorgt alleen niet voor de juiste smaakbeleving. Zorg ervoor dat je de juiste glazen gebruikt voor de wijn. 

Wanneer je witte wijn in een wijnglas voor rode wijn schenkt, zullen de aroma’s van de witte wijn sneller kunnen vervliegen en krijgt de wijn een minder volle smaak. Dit komt doordat een wijnglas voor rode wijn een stuk breder is dan een wijnglas voor witte wijn. 

Tip 4: Het decanteren van wijn

Het decanteren van wijn heeft een aantal voordelen bij bepaalde soorten wijn. Zo heb je oudere wijnsoorten die over de jaren heen droesem in de fles gekregen hebben. Wanneer je deze wijn dan traag over schenkt in een decanteerkaraf, scheidt je het droesem van de wijn. 

Jongere wijnen die veel tannine hebben, kunnen er ook baat bij hebben om vanuit een decanteerkaraf te worden geserveerd. Hierbij moet je de wijn sneller in een kan gieten zodat er zoveel mogelijk wijn in aanraking met zuurstof komt. De smaak wordt dan iets voller en zachter. 

Wanneer je bovenstaande tips volgt bij het inschenken van je wijn, zul je de ultieme ervaring hebben bij het drinken van de wijnen. Dit begint uiteraard bij het bewaren van de wijn op de juiste temperatuur. Dit kan je bijvoorbeeld doen in een wijnklimaatkast.