Hoeveel ml is een wijnglas?

All accessoires BODEGA43

Er is een grote discussie over de hoeveelheid wijn die je in een wijnglas doet. Zo heb je bijvoorbeeld mensen die denken dat je perfect 250 ml wijn per glas moet inschenken, of de mensen die denken dat ze hetzelfde wijnglas voor een witte en een rode wijn kunnen gebruiken. In dit artikel op wijnkast.nl lees je meer over de etiquette.

Wat is de inhoud van een wijnglas?

De inhoud van een wijnglas ligt aan de soort wijn die je gaat drinken. Zo hebben witte wijnglazen vaak een slankere en langere vorm en rode wijnglazen een diepere bredere vorm. Het is dus ook zo dat de rode wijnglazen groter zijn dan de witte wijnglazen. 

Wanneer je het wijnglas tot de bovenkant vult, kan de inhoud van wijnglas soms wel een hele fles wijn zijn, echter heb je een aantal etiquette waar je je aan kunt houden bij het inschenken van wijn.

Hoeveel wijn schenk je in een glas? 

Veel mensen vragen zich af hoeveel wijn in een glas wijn moet zitten. Er zijn verschillende antwoorden op deze vraag. Volgens de etiquette kan je 100 ml in een glas schenken. Veel restaurants kiezen voor iets meer en schenken ongeveer 105 tot 125 ml aan wijn in een glas. 

Wanneer je glas geen streepje of logo heeft, kan je dit niet altijd precies meten waardoor dit nogal kan verschillen. Je kunt wel altijd gebruik maken van de volgende tip.  

  • Bij een rood wijnglas kan je de wijn net onder de bolling van het glas schenken. Op deze manier krijg je het meeste wijn dat aan de lucht kan om te ademen. 
  • Bij een witte wijn zul je het glas mogen vullen tot net over de bolling van het glas. Witte wijn heeft namelijk minder lucht nodig want anders zouden de smaken en aroma’s vervliegen. 

Als je de bovenstaande tops volgt, schenk je bijna altijd tussen de 105 en de 125 ml aan wijn. 

Hoeveel glazen uit 1 liter 

Nu je weet dat er in een glas wijn 100 ml met uitloop tot 105 tot 125 ml wijn hoort te zitten, zul je je waarschijnlijk afvragen hoeveel glazen je uit een fles zou krijgen. Het antwoord hangt echter af van de maat van deze fles. De meeste wijnflessen hebben een maat van 750 ml waar 7 glazen uit kan schenken. Om de vraag hoeveel glazen komen er uit 1 liter wijn te beantwoorden kunnen we dit eenvoudig berekenen. Deel 1000ml te delen door 100 ml. Dan zit je precies op 10 glazen. De ervaring leert dat dit er minder zullen zijn. Je zult tussen de 8 en 10 glazen wijn uit een fles van 1 liter kunt halen. 

Op welke temperatuur kun je wijn het beste serveren?

Witte en rode wijn dient op een bepaalde temperatuur geserveerd te worden. De ervaring leert dat witte wijn in een koelkast thuis te koud is. Rode wijn in de huiskamer bewaren is vaak weer te warm. Een witte wijn wordt het beste geschonken op een temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celsius. Voor een rode wijn is dit tussen de 16 en 18 graden. 

Wil je er zeker van zijn dat je wijn op een goede manier gekoeld wordt? Dan kun je best gebruik maken van een wijnklimaatkast. Hierin kan je de temperatuur het beste regelen voor beide wijnen. 

Is wijn gezond?

Je hoort het veel mensen wel zeggen “wijn is goed voor de gezondheid!”, maar is dit ook echt zo? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die op zoek gingen naar een antwoord op de vraag “Is wijn gezond?”. Uit deze onderzoeken bleek dat wanneer je regelmatig een glas rode wijn dronk, dit je gezondheid positief zou kunnen beïnvloeden!