Is wijn gezond? Dit is wat er bekend is…

Kitchen BODEGA43

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord: “Een glaasje wijn per dag, is goed voor de gezondheid.” Echter is niet iedere wijn hetzelfde, en zijn de hoeveelheden die je in het glas schenkt ook zeer belangrijk. 

Hoeveel wijn maximaal per dag? 

Het gezegde zegt dat ‘een glas rode wijn per dag’ gezond is, betekent niet meteen dat je niet met minder of met meer ook genoegen kunt nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van 1 glas wijn per dag, een goede aanvulling op je dieet kan zijn. 

Iedereen heeft wellicht zijn eigen antwoord op de vraag: “hoeveel ml is een glas wijn?” Maar volgens de etiquette bestaat hier een zeer eenvoudig antwoord op. Een goed gevuld glas wijn zal rond de 100 ml aan wijn bevatten. Wanneer je naar een restaurant gaat, is het echter vaak net iets meer, maar dit is ook te verwachten aangezien je naar een restaurant gaat om te genieten. Het is dus vooral thuis waar je hierop zult moeten letten.

Wil je de wijn thuis ook op de juiste temperatuur bewaren? Dan kan een kleine wijnkoelkast handig zijn. Kijk op www.wijnkast.nl voor de mogelijkheden. 

Is rode wijn gezond? 

Wanneer we het hebben over een glas wijn per dag, zullen we het ook moeten hebben over welke wijnsoort het beste voor je gezondheid is. Je hebt namelijk witte, rode en rosé wijnen die je eventueel zou kunnen drinken. Echter is er maar eentje die effectief een goede invloed heeft op je gezondheid, namelijk: Rode wijn. Er zijn namelijk vele academische studies die aantonen dat het drinken van een glas rode wijn per dag goed is om verschillende redenen. 

Met een glas rode wijn per dag verlaag je je bloeddruk

De studies hebben aangetoond dat door de antioxidanten die in rode wijn zitten ervoor zorgt dat het stikstofmonoxide gehalte in je lichaam zal stijgen. Dit zorgt er voor dat bloedvaten meer zullen ontspannen en dat je bloeddruk over het algemeen een stuk lager zal komen te liggen. Indien je de voordelen volledig zou willen ervaren, kun je best gaan voor een alcoholvrije rode wijn, de alcohol die in de normale wijn zit remt de bloeddrukverlaging namelijk een beetje af. 

Rode wijn bevat reserverol

Men heeft ontdekt dat rode wijn de antioxidant reserverol bevat. Deze antioxidant staat er om bekend dat het een positieve invloed heeft op het voorkomen van verschillende soorten hartaandoeningen. Ook blijkt uit onderzoek dat het een positieve invloed heeft op het voorkomen van kanker. De antioxidant komt in verschillende hoeveelheden voor in de rode wijn. Dit heeft vooral te maken met hoe lang de wijn heeft kunnen fermenteren. 

Niet zomaar beginnen met het drinken van wijn 

We hebben je nu wel verteld dat het drinken van wijn misschien wel enkele gezondheidsvoordelen voor je heeft, maar dit betekent niet dat we je ook meteen aanraden om iedere week een fles wijn leeg te drinken. Om je te helpen om dit zo gezond mogelijk te houden hebben we enkele tips voor je.

Niet zomaar beginnen

Als je nooit wijn drinkt of wanneer je dit enkel in een restaurant doet, raden we je aan om gewoon verder te gaan op de manier waarop je nu bezig bent. Het is namelijk niet nodig om ineens te beginnen met het regelmatig drinken van wijn. 

Drinken in bepaalde hoeveelheden

Wil je toch meer rode of witte wijn drinken? Dan raden we je aan om dit in bepaalde hoeveelheden te doen. De aangeraden hoeveelheid is maximaal 1 glas per dag. In dit glas wijn schenk je dan best ergens tussen de 100 en 125 ml aan wijn in. Indien je meer dan dit per dag drinkt, kun je de positieve effecten van de wijn negatieve effecten hebben voor je gezondheid. Dit komt doordat je lever de hoeveelheid alcohol dan niet kan verwerken. 

Wanneer je helemaal geen alcohol wilt drinken, kun je gelukkig ook kiezen voor alcoholvrije rode wijnen. Maar als je regelmatig wijn gaat drinken is het handig om te weten hoeveel glazen uit een fles wijn komen. Uit een standaard fles van 750 ml haal je namelijk 6 tot 7 glazen wijn. 

Hoe kun je het beste wijn bewaren? 

Wijn drink je het best wanneer deze op een bepaalde temperatuur liggen, zo zal witte wijn altijd gekoeld geserveerd worden en rode wijn meestal op kamertemperatuur gehouden worden. Wat veel mensen echter niet weten is dat een koelkast te koud is voor een witte wijn, en de meeste huiskamers te warm zijn voor de rode wijn. 

Witte wijn wordt namelijk het beste geserveerd op een temperatuur van 10 tot 12 graden Celsius en een rode wijn schenk je het beste wanneer de temperatuur van de wijn tussen de 16 en 18 graden Celsius ligt. Licht rode wijnen schenk je het beste tussen de 14 en 16 graden Celsius. 

Om de juiste temperaturen te regelen kun je het beste gebruik maken van een wijnklimaatkast. Er zijn wijnklimaatkasten waarmee je 2 temperaturen kunt regelen. Zodat je wit én rood op de juiste temperatuur kunt bewaren en schenken.