Portugese wijn en wijngebieden in Portugal

BCS3 with 2 glasses

Portugal is een land die bekend staat om prachtige groene en heuvelachtige Wijnstreken. En natuurlijk heerlijke Portugese wijn. Portugal heeft wel 250 verschillende inheemse druivensoorten. Het klimaat in dit land is perfect voor de productie van witte en rode wijn. Maar het klimaat doet het ook goed voor dessertwijnen als de Madeira wijn. Op deze pagina gaan we dieper in Portugese wijn en Portugese wijngebieden.

Maak een reis door de Zuid-Europese wijnstreek

Wanneer je Spanje doorgereisd bent kun je verder reizen door het Portugese wijngebied. Een goed glas Portugese wijn is bijvoorbeeld de Douro wijn en de Madeira wijn waar het land bekend om staat. 

Maar ook in het Portugese wijngebied Vinho Verde welke bekend staat als ‘Fifty shades of Green’ laat je heerlijke wijnen ontdekken. De wijnen zijn hier licht en fris. Je herkent de wijnen uit deze omgeving vaak ook aan de flessen die een groene uitstraling hebben. Net als de omgeving in dit gebied. 

Wat kenmerkt de Portugese wijnstreek?

De wijngaarden van Portugal zijn over het hele land uitgestrekt. Portugal kenmerkt zich door de portwijnen die hier geproduceerd worden. Maar naast de port wijnen worden er ook diverse andere wijnen in deze wijnstreek geproduceerd. De hete temperaturen zorgen voor de mogelijkheid van de productie van Douro portwijnen en madeira dessertwijnen.

Dessertwijn kun je het beste bewaren in een wijnklimaatkast. De madeira dessertwijn serveer je nooit boven de 18ºC. Als de temperatuur hoger is, gaat de alcohol domineren. De temperatuur van deze heerlijke versterkte dessertwijn regel je dus het beste in een wijnklimaatkast

Ontdek de bijzondere wijngebieden van Portugal

Minho 

Dit wijngebied vind je in het Noordelijk Oosten van Portugal. In dit gebied vind je de Vinho Verde DOC. Dit staat voor Denominaçao de Origem Controlada. Dit betekent dat deze wijn de hoogste kwaliteit aanduiding heeft gekregen. 

Trás-os-Montes e Douro

In het Noordwesten vind je Trás-os-Montes en Douro. Hier worden voornamelijk port wijnen  geproduceerd. Daarnaast wordt er ook de Douro wijn geproduceerd. Druiven die je hier voornamelijk terugvind zijn de Touriga Nacional en Touriga Franca voor rood en Malvasia en Rabigato voor wit.

Beiras

In Beiras grenzen drie DOC gebieden Dão, Bairrada en de Beira interior aan elkaar. 

Alentejo

In het Zuidoosten bevindt zich het Alentejo gebied. In Península de Setúbal raden we je aan om  de twee DOC’s Setúbal en Palmela te proeven. Je vind in de Alentejo rode wijnen en witte wijnen. 

Algarve

In de Algarve vind je ook diverse DOC-wijnen. De Lagoa wijn staat bekend als een van de bekendste DOC-wijnen van de Algarve. 

Madeira

Madeira: het pareltje van het Portugese eiland Madeira en het land Portugal. Een dessertwijn die wordt gemaakt van maar 4 druivensoorten. Het recept van druiven staat vast voor de productie van de Madeira wijn. Voor de productie gebruiken ze de volgende druivensoorten:

  • Sercial (droog)
  • Verdelho (medium droog)
  • Boal (medium zoet)
  • Malvasia (zoet)

De Madeira wijn kun je het beste koele bewaren. Een wijnkoelkast is hier geschikt voor.

Bekende Portugese wijnen om mee naar huis te nemen

  • Douro port
  • Douro wijn
  • Madeira dessertwijn

Vergelijkbaar met de Spaanse wijn Sherry, heeft Portugal de productie van portwijnen Madeira. 

Vinho Verde wijnen staan ook in het lijstje van de meest populaire Portugese wijnen. De wijnen in de Vinho Verde zijn fris en jong van smaak en wordt hierdoor ook wel ‘green’ genoemd. Een frisse witte wijn met een hoge zuurgraad. De druif die wordt gebruikt voor de frisse witte wijn is de Alvarinho druif. Een heerlijke witte wijn om te nuttigen op een zwoele zomerse avond. 

Portugal is zeker de moeite waard om doorheen te reizen en diverse wijnen mee te nemen uit de verschillende wijngebieden. De witte wijnen en Madeira wijn die je mee terug neemt, kun je het beste koel bewaren. Een kleine wijnkoelkast is hiervoor de handige oplossing voor thuis om de juiste temperaturen te regelen. Benieuwd naar andere populaire wijnstreken om te bezoeken in Europa? Neem een kijkje naar de populairste wijnstreken in Frankrijk of bezoek een wijnstreek in italië.