Duitse wijn en de populairste Duitse wijngebieden

B4324 trays scaled

Duitsland heeft 13 kwaliteits-wijngebieden waar heerlijke wijnen geproduceerd worden. Een roadtrip door het land van de oosterburen is zeker de moeite waard om te doen. Bijvoorbeeld door Rheinhessen, de Moezel en de Pfalz. Een heerlijke frisse Riesling wijn is iedereen aan te raden. De Riesling druif is een van de belangrijkste druiven voor de productie in Duitsland en is in bijna alle wijngebieden in Duitsland wel te vinden. 

Naast Frankrijk staat Duitsland als vierde in de lijst van wijn producerende landen in Europa. De meest bekende wijngebied bevinden zich langs de rivieren waar je in de zomer ook heerlijk kunt kamperen en kunt genieten van de wijnfestivals in verschillende gebieden. 

Duitsland staat ook wel bekend om de Mosel wijn en de Franken wijn. De Franken wijn wordt in speciale bocksbeutel flessen gebotteld.

Dit zijn de populairste Duitse wijngebieden

De meest populaire wijngebieden in Duitsland grenzen aan de rivieren de Moezel, Elbe en de Rijn. De populairste Duitse wijngebieden zijn Rheinhessen, de Moezel, Franken en de Pfalz. Maar ook de Mittelrhein is een populair gebied en onderdeel van het UNESCO-wereld erfgoed. Het is niet voor niets dat de Rijncruises langs dit gebied vaart.

Rheinhessen: bekend van het wijnfestival Rhein in Flammen

Het grootste Duitse wijngebied Rheinhessen in Rheinland-Pfalz grenst aan de rivier de Rijn. Het gebied bevindt zich net onder de rook van Frankfurt. De riesling is in deze regio een belangrijke druif voor de productie van witte wijn. 71% van de productie zijn witte wijnen en 29% rode wijnen. Het bekende wijnfestival ‘Rhein in Flammen’ wordt jaarlijks gevierd en staat bekend om het vuurwerk wat hier groots wordt afgestoken. 

Moezel: het bekendste Duitse wijngebied onder de Nederlanders

De Moezel is een van de bekendste en oudste wijngebieden in Duitsland. Riesling wijn staat hier ook hoog op het lijstje. Rondom de rivier de moezel vind je diverse wijngaarden. Zomers is het een prachtige plek om te kamperen en wijnfestivals bezoeken. 

Wanneer je op wijntour gaat door Duitsland neem je vast heerlijke witte wijnen mee naar huis. Om de temperatuur van deze wijnen goed te regelen, kan een wijnkoelkast handig zijn. Je hebt hier diverse opties voor. Zo kan je bijvoorbeeld een wijnkoelkast in laten bouwen in je keuken. Het is daarbij belangrijk om te bedenken of je alleen rode wijn of witte wijn hierin wilt bewaren. Zo heb je wijnkoelkasten waarmee je 2 temperaturen kunt instellen of juist 1 temperatuur. 

Pfalz: uitgestrekt tot aan Frankrijk en Zwitserland

De Pfalz loopt vanaf Rheinhessen tot aan Frankrijk en Zwitserland. Bekend van het grootste wijnfestival ter wereld plaats in Bad Dürckheim. Je rijd in dit gebied ook over de eerste wijnroute van Duitsland. De Deutsche Weinstraße. 

Franken: bekend van de bocksbeutel flessen

Het Franken wijngebied staat bekend om de bocksbeutel flessen. Deze bijzondere flessen zijn het handelsmerk van de wijnboeren uit deze regio. Als je je wijn op het juiste temperatuur wil houden kun je een wijnkast kopen. Welke variant je koopt is afhankelijk van je budget, ruimte en type wijnbewaarkast waar je naar op zoek bent. 

Mittelrhein: steile hellingen en een arbeidsintensief productieproces

Dit wijngebied neemt 100 kilometer langs de rijn in beslag. Het is niet voor niets dat de Rijncruises langs dit gebied varen. Omdat de wijngaarden langs steile hellingen staan is het productieproces vrij arbeidsintensief. Maar dat zorgt ook voor een prachtige uitstraling in het gebied. De Mittelrhein is onderdeel van de UNESCO-werelderfgoed lijst. 

Franken en Mosel wijn: populaire Duitse wijnen

Populaire Duitse wijnen zijn onder andere Frankenwijn en Moezelwijn. 

Franken wijn heeft een zachte smaak, gemiddelde zuurgraad en soms ook een licht prikkelend bubbeltje. De wijn wordt gebotteld in de bocksbeutel flessen waar het gebied Franken bekend om staat. Van oudsher bottelen zie hier de wijn al in. De flessen zijn hét handelskenmerk van deze regio. 

De Moezelwijn is onder de Nederlanders een van de populairste Duitse wijn. De wijnen in de Mosel zijn voornamelijk geproduceerd van de Riesling druif. Maar ook Elbling en Müller-thurgau druiven zorgen voor heerlijke wijn. Mosel wijn is voornamelijk een frisse wijn. 

In verschillende wijnstreken in Frankrijk en Italiaanse wijnstreken kun je soortgelijke witte wijnen vinden zoals de Riesling.